tatyko 2013.05.01. 12:15

Ahol már a langyos víz is hűsít...

Az adriai utazások során számtalanszor lehet találkozni elhagyott só lepárlókkal, de az útikönyvek lapjain is gyakran feltűnik a só, mint a települések egyik fontos kereskedelmi árucikke. De hogyan készült a só? Kik éltek a kopár és árnyék nélküli forró mezőkön? Ha érdekel a válasz, irány a szlovén tengerpart legdélebbi települése Sečovlje, ahol a falu határában megtapasztalhatjuk, milyen volt az élet a végtelen sómezőkön.

so3.jpg

A Dragonja-folyó torkolatánál mind a mai napig ugyanazzal a módszerrel állítják elő a sót, mint több száz évvel ezelőtt az itt élő falubeliek. A semmi közepén álló múzeum nem csak a só gyártásának technikáját mutatja be, ízelítőt ad, az egykor itt élt emberek életéből is. Sőt, lehetőség van beállni a készítők csapata, velük együtt gürcölni a forró mezőn, mindezért ezúttal azonban nem mi kapunk fizetést, hanem nekünk kell fizetni.

so1.jpg

Fontaniggie elhagyott települése a Giassi-csatorna mentén terül el. (Szlovén neveket ne keressünk, a hely annyira elhagyatott volt az elmúlt jó száz évben, hogy nincsenek szláv megfelelői a földrajzi elnevezéseknek.) Ha szerencsénk van, hajóval is érkezhetünk Piranból, de egyéni utazók általában nem tudnak a tenger felől érkezni. Marad hát a szárazföld felöli, közvetlenül a szlovén-horvát határon folyó Dragonja menti bejárat. Autóval itt sem juthatunk sokáig, gyalogosan vagy kerékpárral lehet kimenni a mezőkre. Árnyék, víz (ami nem sós) sehol. Legalább átérezzük a hely szellemét mire megérkezünk a néhány házikóhoz, ami a múzeumnak ad helyt.

so2.jpg

A terület nem utolsó sorban Szlovénia egyik legfontosabb madárvédelmi területe is, így távcsövet is érdemes hozni!     

képek: saját készítés

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://yugo.blog.hu/api/trackback/id/tr275237354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Measurer 2013.05.01. 20:31:20

A végtelen sómezőket inkább Észak- és Dél-Amerikában keressük, de az 1989-ben létrehozott szlovén természetvédelmi terület 650 hektárján belüli 40 hektáron zajló sólepárlás is elismerésre méltó.
sl.wikipedia.org/wiki/Se%C4%8Doveljske_soline
Szlovén földrajzi neveket persze azért nem találunk, mert korábban olasz terület volt (a Rapallói Egyezményt követően: Trieszt Szabad Terület). en.wikipedia.org/wiki/File:Free_Territory_of_Trieste_Map.svg

A Pirani öbölbe futó Dragonja folyó határvonalként való elismertetése képezte az egyik nézetkülönbséget a legutóbbi szlovén-horvát vitában.
Seca (Sezza) település korábbi nevét Sveti Jernejt (Szent Bartolomeus) pedig a kommunista Jugoszlávia vallási vonatkozása miatt tüntette el.

tatyko 2013.05.02. 08:19:25

@Measurer:
Erről a Sveti Jernejt névrről nem is tudtam, köszönet érte.

Measurer 2013.05.02. 09:07:07

@tatyko: a Dragonja-torkolat a sólepárlóval a Sv.Jernej-Seca/San Bortolo- Sezza egyházközség honlapján is látható :DDD
zupnija-secovlje.rkc.si/index.php
süti beállítások módosítása