tatyko 2013.04.24. 09:54

Innál egy jó cseh sört? Irány Szlavónia!

Nem, nem gépeltem el és nem is egy gasztroblogot olvasol. Horvátország kapcsán egyébként is maximum a karlovaci és a zágrábi sörök jutnak az ember eszébe, pedig akadnak más remek italok is. Ilyen például a daruvári gyár terméke, a "régi cseh". A sör mindenféleképpen kipróbálásra érdemes, van belőle citromos és téli változat is a hagyományos lager mellett.

De miért cseh? Nos nem csak a név cseh, hanem a sör is. A szlavóniai fürdőváros előde az oszmán időkben elnéptelenedett, majd 1771-ben kezdett új életet. Ekkor kapta mai nevét Daruvar, aminek nem csak első hangzásra magyaros a neve. Podborje ekkor vált Daruvárrá, de hogy a vidék új tulajdonosa miért pont e madárról nevezte el a várost és miért magyarul, ha Ő maga nem volt az, nem tudni pontosan.

1.png

A vidéket is újra be kellett népesíteni, német, olasz, magyar és cseh telepesek érkeztek, mindenki hozta magával saját szaktudását és szokásait. A csehek például a sör receptjét. Mindez nem csak történelem, mivel a cseh kisebbség nem tűnt el a vidékről, a város lakosságának ötöde ma is cseh, a környező falvak közül néhányban többséget alkotnak. Saját újságuk, közösségi klubjuk, iskolájuk és ami számunkra legfontosabb sörük van. Irány tehát Daruvár, ahol horvátok, csehek, szerbek és magyarok élnek egymás mellett a kedves kisvárosban és még a sör is jó.

kép forrása: starocesko.com

Címkék:sör utazás gasztronómia Horvátország Daruvar 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://yugo.blog.hu/api/trackback/id/tr175229804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bolje biti 2013.05.25. 22:08:25

Kipróbáltuk, tényleg jó. Érdemes megkóstolni a környék borait is :-)
süti beállítások módosítása