tatyko 2013.05.05. 12:10

Híd a Drinán

S minden nagy, szép és hasznos építmény keletkezése és élete, valamint viszonya a településhez, amelyben emelték, gyakran viseli magában a történelem egybehangzó és titokzatos drámáit. Mindenesetre egy bizonyos: a kisváros embereinek élete és a híd között szoros, évszázados kapcsolat van. Sorsuk annyira egybefonódott, hogy különválasztva nem is lehet elképzelni s kimondani.” (Ivo Andricć:Híd a Drinán, Csuka Zoltán fordítása)

Visegrad2.jpg

Ha valaki igazán jó könyvet szeretne olvasni, ne hagyja ki Ivo Andrić Nobel-díjas író könyvét. Ha pedig a képi látvány indítja be igazán a fantáziát, akkor érdemes elutazni magához a hídhoz, amely nem csak a könyvben, a való életben is az állandóság szimbóluma. A boszniai Višegrad városában minden elpusztult már, ami elpusztulhatott, csodás helyen fekvő csúnya település. A város közepén azonban ott a híd.

Visegrad1.jpg

A XVI. században építette Szokoli Mehmet pasa, sok háborút és áradást vészelt át. 1914-ben a szerbek, a II. világháború során a németek tették járhatatlanná, de lerombolniuk teljesen nem sikerült. A legutóbbi háború is megkímélte, 2007-óta a Világörökség része. 

képek: saját készítés

Címkék:utazás Bosznia-Hercegovina Bosznia Drina Híd a Drinán Višegrad Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://yugo.blog.hu/api/trackback/id/tr25236552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása