tatyko 2013.05.12. 00:18

Újjáépül a mosztári szerb ortodox templom

mosorto3.jpg

Mosztár sokat szenvedett az 1990-es évek véres háborújában, a horvát és bosnyák szembenállás mai napig érezhető hatással van a város életére. A horvát katonaság a teljes óvárost a híres híddal együtt lerombolta, mára ez teljesen visszaépült. Szintén áll már a horvátok szimbóluma, az egykori frontvonalon lerombolt ferences templom. A XIX. századi, domboldalban állt csodás szerb ortodox templomokból sem maradt semmi 1995-re, az elmúlt években azonban már itt is látványos építési munkálatok folytak, néhány éven belül újra állhatnak az épületek. Ha az Öreg-híd a bosnyák-horvát békekötés szimbóluma volt, akkor a szerb műemlékek felépülte is jelképes lehet egy olyan városban, ahol a szerbek aránya alacsony. Az épületek különféle városi és állami forrásokból, külföldi adományokból és helyiek segítségével újjul meg. Az első civil adományozó - 5000 euroval - egy helyi muszlim volt.

mosorto1.jpg

mosorto2.jpgképek: saját készítés, illetve az egyik Csontváry, de vajon melyik:-)

 

Címkék:szerb templom ortodox Bosznia-Hercegovina Mostar Bosznia Mosztár 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://yugo.blog.hu/api/trackback/id/tr585288209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fénycsepp 2013.05.12. 20:42:58

nahát, hiánypótló blog ez: fene egye meg azt a rohadt háborút. ha az nincs, én biztosan nem Pesten koptatom a billenyűt, hanem Dubrovnikban:(
süti beállítások módosítása