tatyko 2013.07.26. 12:46

Erőd Budva felett (A Monarchia erődjei Montenegróban I.)

Az Osztrák-Magyar Monarchia legdélebbi kikötője a Kotori-öbölben volt, így annak környékén komoly erődrendszert építettek ki. Az erődök sora a part mentén minden a Monarchiához köthető város körül kiépültek, azokat pedig máig követhető úthálózattal kötötték össze. Napjainkban ezek az utak adják a turistaösvények alapját. Két kevésbé ismert erődöt szeretnék bemutatni a következő bejegyzésekben, iletve azok megközelítését.

bu1.jpg

Budva felett emelkedik a Kosmac erőd, ám ez a városból nem látszik. Az 1840-es években épült a határ védelmére, állítólag Ferenc József maga is meglátogata 1875-ben. A hozzávetőlegesen 800-900 méter tengerszint feletti magasságon fekvő erőd napjainkban már romos, teteje hiányzik, falai több helyen ledőltek. Az egykor három szintes erőd (pince, földszint, emelet) alaprajza érdekes, egy központi kör alaprajzú torony osztja két szárnyra.

bu3.jpg

Autóval a Budva-Cetinje-Podgorica úton fekvő Brajici faluból közelíthetjük meg. Tábla jelzi a letérést, de érdemes a főút melletti kis parkolóban hagyni a kocsit. (Ha nagyon akarunk, murvás úton fel lehet hajtani az erődhöz. Az aszfalt folytatásaként haladó úton előbb meg kell kerülni az erődöt, majd egy jobbra vezető makadám útra kell rátérni.) Gyalog a jelzéseket követve lehet egy szerpentinen lehet feljutni a csodás panorámát ígérő romokhoz. Az utolsó kanyarban erősen kopott német nyelvű emléktábla látható.

bu2.jpg

A tengerpartról komolyabb túrával gyalog is eljuthatunk ide. Kamenovoból indul egy ösvény, de ezen még nem jártam így egy kicsit távolabbi megközelítést tudok ajánlani, igen szép vidéken. A Sveti Stefan melletti Praskvica kolostortól indul egy ösvény, majd egy aszfaltos, végül murvás meredek utat kell követni Ograđenica pásztorszállásig. Innen a többé-kevésbé a gerincen futó, hol erdőben, hol nyiltabb terepen futó jelzett ösvény elvezet az erődig. Útközben csodás kilátás nyílik a tengerpartra. Egészen megdöbbentő, hogy míg lent zsúfolt a part, ide fent óránként maximum 1-2 emberrel lehet találkozni. A partról az erődig az út kb 4 óra.

képek: saját készítés

 

Címkék:utazás túra erőd Monarchia Crna Gora Budva Montenegró Kosmac 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://yugo.blog.hu/api/trackback/id/tr435422582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Measurer 2013.07.27. 10:57:13

A kotori-öböl környéke (Kotor, Budva) a Campo Formiói békében (1797) került először a Habsburg Birodalomhoz a franciák által felszámolt Velencei Köztársaságtól, amely a területet a szerbek után a középkor (XV.sz.) óta birtokolta, majd véglegesen a magát Velence új Attilájaként meghatározó Napóleon bukása után 1814/15-től.

A Dalmát Királyság legdélibb része volt, és így lehetett határterület Ausztria/Ausztria-Magyarország (Ciszlajtánia) és Montenegró között.
Szerbiához/Montenegróhoz (Crna Gora)1918 óta tartozik.

monarchista 2013.12.04. 16:47:26

Eddig azt hittem, hogy csak Nekem van olyan furcsa szokásom, hogy amikor nyaralok valahol, olyan látnivalókat is felkeresek, ami másnak eszébe se jut.
Így volt ez idén nyáron is, amikor egy kora reggel a családot a budvai szállodában hagyva Én is felmentem a "Kosmac" erődhöz. Már a panoráma miatt is megérte, de akit érdekelnek az ilyen helyek, annak ez felejthetetlen. Sajnos Nekem semmilyen további információt nem sikerült találnom az erődre vonatkozóan. Ha valakinek van valami infója szívesen olvasnám.
süti beállítások módosítása