tatyko 2013.07.31. 08:30

Erőd Perast felett (A Monarchia erődjei Montenegróban II.)

pe3.jpg

A Kosmac erőd bemutatása után egy még kevésbé ismert, pláne látogatott erődöt mutatnék be, amit csak gyalog érhetünk el. A Kotori-öböl egyik legszebb panorámáját kínálja a Szent András-erőd Perast felett. Több ösvényt is javaslok az eléréséhez, így nem feltétlenül kell ugyanarra visszamenni.

pe2.jpg

A Verige-szorossal szemközti magaslaton Perast fölé épült erőd társaihoz hasonlóan a XIX. századból származik, szerves része annak az erődsornak, amik az öböl felett és az öböl bejárata körül épültek. A napjainkban Vranovo brdo névre hallgató erőd igen romos, de falai még jól látszanak, teteje mindenhol beszakadt. Autóval nem lehet megközelíteni, de csodás ösvényeken igen.

pe1.jpg

Perast Korot felöli végétől indul egy hosszan szerpentinező jelzett ösvény, a félutat egy kápolna jelzi. Az út vége felé már kifejezetten jó a kilátás. Az út valamivel hosszabb, de kevésbé megeröltető, ha a Risan feletti régi szerpentinről leágazó útról indulunk az erőd felé. (Itt egészen sokáig akár autóval is eljuthatunk, majd kevés szintemelkedéssel elérhetjük az erődöt.) A harmadik, talán legszebb, ám legnehezebb és leghosszabb út Orahovac faluból indul, sőtt, ebből a faluból rögtön két lehetőség is kínálkozik.

pe4.jpg

A jelzett, igen meredek és rossz talajú, ráadásul nehezen követhető ösvény egy sziklára épült kápolnától indul, és bő 1-1,5 óra kaptató után ér fel egy kis hágóba, ahol romos kápolna áll. Innen szépen kiépített hadiúton juthatunk el az erődbe. Hosszabb, ám valamivel könnyebb, ha a falu másik végétől induló egykori hadiúton kezdünk el felfelé kapaszkodni egy szomszédos völgyben. Ez az út nem jelzett. A két ösvény egy romos erőd alatt találkozik, aminek nem tudom mi a neve, de csak főfalai állnak. (Az utak nem érintik, de könnyű feljutni hozzá.) A két útvonal immáron együtt halad kihalt falvakon és erdőkön keresztül a Szent András-erődig, közben csodás kilátás nyílik a hegység belseje és a tenger felé egyaránt.

pe5.jpg

 

 

Címkék:utazás túra erőd Monarchia Crna Gora Montenegró Perast Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://yugo.blog.hu/api/trackback/id/tr535422625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása